English

Deutsch

Francais


HISTORIE VAN RADIO SCHOTLAND

Ik ben als 16-jarige met deze mooie hobby begonnen in mei 1975, eigenlijk naar aanleiding van het verdwijnen van de zeezenders op 31 augustus 1974. Ik was een zeer fanatieke fan van Radio Veronica, en was zo boos dat ze moesten verdwijnen, dat ik me had voorgenomen zelf een radiozender te beginnen. nog geen jaar later was dat al gelukt.

Toch waren de zeezenders niet helemaal de enige reden om hier mee te beginnen, mijn vader was in de jaren 60' ook "piraat"....dus die had het vuurtje al ontstoken! In die tijd waren er in Nederland al veel piraten, dat was al in de jaren 50' begonnen, op de middengolf.

Nu alleen nog een naam voor mijn station verzinnen! In die tijd waren er veel piraten die hun zender vernoemden naar een voormalige zeezender. (Of bestaande, want radio MI AMIGO/CAROLINE waren nog steeds in de lucht), Dr had ik dus geen zin in, VERONICA nr.20! Dus het moest iets anders, origineler worden, maar toch vlot klinken. In een boek over offshore radio kwam ik dan Radio Scotland tegen. Dt moest het worden! Toch werd dat veel later nog een verwarrende naam, daarover later meer.

Mijn eerste zender was er eentje met twee 807 buizen, het vermogen was zo'n 50 watt. Simpel ding, gebouwd op het plastic deksel van een broodtrommel....maar werkte prima! Als antenne had ik een longwire, 45m, en 15m hoog.

Dat ging prima, omdat de meeste piraten rond dat vermogen zaten. Maar toen begon de vermogensrace..... Iedereen wilde de sterkste zijn, dus werden de zenders steeds groter en groter. En ik deed ook mee! ja, ik moest wel, anders werd je van de band gedrukt door de "conculega's... Dus het ging van de 50 watt 807 naar een VT4c, deze was 100 watt. Dat ging al veel beter. In dezelfde tijd kocht ik ook nog de bekende 'VT-kist', (BC191n) helemaal origineel, fabrikaat General Electric, bouwjaar 1942, gebruikt door het Franse leger. Is ook 100watt, maar heb hem niet veel gebruikt, staat nu voor de sier in de huiskamer.

Maar het ging maar door, de volgende werd een dubbele 813, opgebouwd op een lade uit een VT-kist.
Zo'n 300/400watt was het uitgangsvermogen. Dit was een erg goede zender, en een 813 is een solide buis.

Later is deze zender vervangen (halverwege jaren 80) door het type waar ik jarenlang mee heb gewerkt: weer een lade uit een VT-kist, maar nu met 6 PL-519 buizen op de bovenbouw.(+een PL-509 op de stuurtrap) Dit type buis is veel kleiner en kwetsbaarder dan een VT-4c of 813, maar wel met een groter rendement.

Vermogen? heb er al eens 800w opgezet, maar dat houd de TU lade niet vol... Ook de modulator kan dit niet aan. Dus hield ik het bij 400/500watt. Sinds october 2005 werk ik ook wel met een Rohde&Schwartz SK-050. Vooral mooi om te zien, maar qua vermogen is-ie toch de mindere van de PL-519...

Door die vermogensrace moest je natuurlijk ook steeds weer andere modulatoren gebruiken, heb verschillende gehad, met allerlei soorten buizen: 807, VT4c, 811, PL-519. De latere modulator had 6 PL-519 buizen, Output +/_ 400watt. Update 2014: nu met 2 TB4/1250 buizen.

Natuurlijk hield die vermogensrace niet op in de jaren 80, maar ik ben toen afgehaakt, het was mooi zo. Wel leuk, die zenders van 1500w en meer, maar de kosten rijzen de pan uit en ik heb meer, nog vl duurdere hobby's....

Zo'n zender als die van K.K.A, (FM) van 10kw, + antenne van 101m hoog...Toch vond ik dat een mega-stunt! (11-12-2004)

In 1988 begon ik ook op de korte golf, (48m) met een mooie PL-519(4 stuks) zender. Goede ontvangst in heel EUROPA, helaas duurde het maar een paar maanden, toen werd ik uit de lucht gehaald....Dus weer alleen middengolf!

In 2001 toch maar weer gestart op korte golf (48m) en dat gaat zeer goed, prima ontvangst. Werk op dit moment (2012) met een zender met 4CX250b buizen (3 stuks) 1 KW (carrir) Allemaal op een golf dipool.

Update 2014: Nu een 4CX 1500 buis. Op de middengolf is er (2012) ook het n en ander veranderd. Werk nu met een zender met een GU43B buis.(Russisch) 1 KW (carrir)

Rapporten uit heel Europa en U.S.A. Die uitzendingen op korte golf, maar ook de internationale uitzendingen op middengolf, welke eind jaren 70 begonnen op o.a 227m, brachten een onverwacht probleem aan het licht: de naam Radio Scotland! In het Nederlands klonk die naam erg goed, maar voor buitenlanders was het nogal verwarrend.....Radio Scotland int. VANUIT NEDERLAND???? Wat nu! Naam veranderen? Heb er wel even aan gedacht....maar heb het toch maar zo gelaten. En na 30 jaar R.S.I. blijft het ook zo!

ONTVANGSTRAPPORTEN UIT:

Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, (ook DDR) Belgie, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italie, Algerije, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechie, Slowakije, Polen, Oekraine, Wit-Rusland, Rusland, Litouwen, Letland, U.S.A, Canada, Venezuela, Ireland, Israel, Griekenland, New Zealand, Japan, Portugal

wat vind je van deze site? geef je mening in het gastenboek svp.
Home